Tamu

Ini badah kapuh Meraje, Ibungan, Mamangan, Uwakan, Beliaubanyak, Kelawai, Muanai, Dengasanak, Kakang, Ading, Lautan, nga jeme Semende dimane kinah badahnye, kalu saje nak ngenjukkah pendapat (opini), nasihat, dan tuape kina tentang badah dighi daerah Semende

Penulis ribang menagh kumentar yang pacak bangun dusun dighi, baik ndik blog ini atau badah dighi iluknye nak dimakmanekah. Penulis ngucapkah timkaseh lah singgah nga udim nyubuk website kecik ini mudah-mudahan ade gunenye. Nah kalu ade resie dikit kighimkah nga: agus_ftunsri@yahoo.com 

Follow twitter: @semende

191 Tanggapan

  1. salam kenal

    Aku asli jeme Pagar Alam dusun ujan mas, mbak ini tinggal di bali, alap la amu ade blog tentang besemah, jadi luk kite di bada jeme ni, pacak ngikuti kemajuan di daerah kite. Terime kasih.
    ______________________________________
    Au…. Jeme semende nga jeme pagar alam sebase, njadi dik nak sungkan midang-midang ke badah kami ni. Di tunggu raya’an selanjutnye

  2. Nah…..ini bada kapuh ibungan, mamangan, nga uwakan kalu nak ade tu diomongkah, umongkalah disnilah.

    Dik nak maluan, isikelah tuape kina yg pacak, nak pantun, nak perbase jeme semende, pokoknye tuape kina.

    Udimtu. kite pacak besanje, saling raya’i mpuk dik betmu dai dik kah ngape.

    nah makitulah base tini. mpuk karut gawi dighi, mpuk belagak gawi jeme, dik tau ngulaghnye.

    Nak ribang, ribangkelah, nak diujuk-ujuklah, pokoknye badah inilah penyubukan dighi. Ingatkah. tuape ye pacak diisi isikah, dik nak malu’an

    Jadilah ini kudai Komen Pertame ni.

    Wasalam. terima kasih

  3. Salam kenal jme kite

  4. Assalammualakum Wr Wb,
    mamang ni asalnya kisan di Kisam. Kate jeme tue2, nenek moyang jeme Kisam asalnya melintasi Bukit Barisan. Pernah waktu mamang gikecik, ada pemamangan datang kisan di Besemah. Waktu itu mamang lah pindah ke Prabumulih, masih kelas II (d/h SR). Tolong kalu ade keturunan nenek moyang mamang yang di Besemah, nulis di blog ini. Mamang mbak ini umurnya hampir 60 tahun, pensiunan, akhirnya netap di Jakarta. Dusun2 di Kisam: Penantian, Pagardewe, Ulak Agung, Dusun Tengah, Sukananti dll.
    Senang singgah disini, mbace tulisannye saje, lah tehase balik dusun. Wassalam, mang Darwis
    _______________________________________________________
    Au mang…. timkaseh lah berayak badah kami. Salah satu tujuannye ndik badah kalu kite ghindu nga badah dighi pacak nginak-nginak informasinye disini. Minta maaf kalu ade yang lum cete nian. Soalnye mpai belajagh

    Wsslam

    • Subhanaullah…
      Mpai nemu aku kumpulan jeme kite, amu di kenankah aku na betanye mang darwis kisam mane, bak nga umak jeme kisam bak penantian umak tebatgabus, aku lahir di simpang penagan kisan di kecik kami di batak ke lampung dik penah di batak balik munkin li waktu ngah dana lum ngijinkah, jadi dide keruanian dusun laman lah beanak bini lah aku balik siarah, pejadi bak name nye semanum nga selinun, amu pejadi umak sangun alias siamang nga ratik, aku maini aku tinggal di jkt barat, amu jeme dihi atau pemerintah daerah na majukah ngankat dusun melalui sinetron atau profile daerah hub saje dide na sunkan aku ni kuli di perfileman sape tau kite pacak saling bantu anjam nian aku nemu webst ini
      Ivanpukispen@yahoo.co.id
      Pin 299970fe

      “Kakaik menyabun baju
      Kinai kain kene minyak
      Lum balik bukan dik hindu
      Idup melain nga jeme banyak”

      Terimekasih banyak lah numpang singgah
      Semangaaaaaat…. Dan maju terus wasalam

  5. kudai ngomong ape2, kite kenaLan kudai. aKuni aSli jeMe maRtenang (dusun yang BanYak teBatnYe)….
    khumahQ depaN teBat beSak paS….
    maKini aQ QliaH di MaalNG…..
    ame Nak keNalan….
    kiRIMKAh saJE ke E-mailq aun????
    _______________________________________
    Nah…. Rimbun dengah lah nginak badah jeme alap menagh…. mbak kireannye pacak nurai luk badah jeme, badah dighi dik kah kalah ame ade yang ngelolanye. Timkaseh
    ghapat-ghapat juge berayak kesini.

    Wasalam

    • Au, Aku ndak kenalan pule.asak Aku ni jeme PAgar Agung Perapau. mbak ini aghi Aku tinggal di Banten san di kuliah sampai akhirnye Aku ngambik bini jeme sanelah. anye Aku masih teghingat ngah semende makenye di facebook kutulis name semende ndik nunjukah kalu Aku bangga jadi jeme semende salam gale ai ngah jeme semende kinai dikit keluargeku di pagar agung tunggu tubang ghumah Jusmariah.

  6. assalamualaikum… auu alhamdulillah lah ade badahnya jeme kite keturunan basemah ndek bekumpul sedi’denye badah kite untuk saling becerita…..
    aku kah dukung nian klo semende kite kah jadi kota… cuman kite harus banyak strategi untuk mewujudkan itu, terutame kite harus Pacak betul aturan yang ade dan keadaan badah kite sendighi,,, kabah ni ma’ini ade dimane? didusun kite atau dimane? kite bincang kah lagi masalah kota semende tadi klu kite ngumpul seghumah didusun kite ok…. kabari saje klu ade informasi,, tuape saje amo pacak aku bantu kah ku bantu…klu njadi nian aku kah nyalon jadi walikota/bupati,,, auuuuu jangan dide kamu dukung..kah sanak-sanak, ibungan, mamangan, nga uwakan dan gegalenye seluruh lapisan masyarakat semende kisan di ulu nge ilir daghat laut pantai udara yang pacak dukung aku,,hahahehehahah… jadilah kudai au…wassalam.
    ____________________________________________________________
    ***Nah…kalu lah setuju makini, retinye jangan dikde dikejutkah, kalu lah ade niat. Kah di hubungi gegancang, ame lah ade informasi yang lah cete nian tentang tupik ” Kota Semende ” Yang penting bangun kudai dusun Dighi, setuju dikde….???***
    * penulis

  7. Assalam mu’allaikum.Wr.Wb
    Numpang singgah…oi, kami isakdi Lintang Empat Lawang, kalu ade waktu singgah pule oi ke bada kami di http://forumlintangempatlawang.blogspot.com puk lekmane kite nih maseh separakan ghumah.., kite pacak tukaran info, kini Lintang lah digeg agi begabung ngan Lahat, nah dek kelame agi Semende bepisah pule ngan muare enim…
    wassalam
    _______________________________________________________
    *** Au mang Kah saling raya’i kalu lah ade badah midang luk ini ***
    **Penulis**

  8. Numpang singgah, Mang.

    Lamun punakan ini kanye jeme semende, cuman pengupi. siape tau ade yang ngenjuk kupi angat lok secangkir, hehehe. Badah punakan ndai dusunlaman prabumuleh http://dusunlaman.blogspot.com

    Lemak nian di dusun semende, pemandangannye alap, anginnye dingin kupinye kental angat.

    Salam, Syam
    ____________________________________
    Timkaseh lah berayak badah kami. Amelidie lum kah cete ige web kami ni. Anye mpai belajagh jadilah kudai, pacak saling subuk sesame jeme dusun.
    Sekali agi timkaseh banyak.

    Wassalam

  9. halo2..ass.apo kabar?salam kenal dari wong plembang.bagus nian blognyo becerito ttg semende.nambah banyak kawan kulo ni.minta ijin add link nyo ye.mokaseh
    salam sedulur
    _____________________________________
    Kabar, Alhamdulilah Sehat Luar Biasa
    Nah…. memang makitulah kendaknye, base web kecik ini ndik itulah gunenye, mangke pacak becerite tentang dusun laman. Tambah banyak kance tambah iluk. Timkaseh lah nyubuk web kami.

    Wasslam

  10. ass oii kang tuape kabar kaba,syukurlah ae blog ini jeme kite pacak gale ngak cakaeg’ informasi tentang keturunan kite semende.semoga dengan blog ini kite daoat mengenal semua asli keturunan kita,aku berdo’a semoga dengan blog ini lah yang bisa membuat semua orang diseluruh dunia tidak meremehkan jeme kite lagi.kebanyakan orang2 diluar daerah kita meremehkan kita. good Luck

  11. ass. oi kang trimkasih langenjuk badah besuag’e. oi kang aku setuju nian amu semende ka njadi kota sangkanne semende mak ini ari banyak ketinggalan dari daera lain.sape tau dengan njadinye kota, semende pacak semegi nggak daera lain. udimtu kalu nak majuka semende jangan tanggung-tanggung. apelagi angat-angt tai ayam.pokoknye kang aku setuju nian amu semende njadi kota,udimtu salam kenal saje nggak kakang ye la mbuat blog ini.

  12. Aku mendukung Semende menjadi KOTA SEMENDE DAGHAT, akan tetapi kite harus mensikapinye dengan cermat. Karene untok menjadikan sebuah kota harus memenuhi beberape syarat antare laen yaitu :
    Kabupaten Muara Enim harus mendukung
    Masyarakat di Daerah Semende harus mencerminkan masyarakat perkotaan yaitu mempunyai wawasan yang luas dan dapat menerime suatu pembangunan, misalnya mengiklaskan tanahnye untok dijadikan komplek perkantoran.
    Bandar Lampung, 17 Juli 2007
    Amar Lubai (Putera empek-empek)
    _______________________________________________________
    Insya Allah Jeme Semende galak gale nga kemajuan. Mpuk kah bekorban, contohnye saje jaman perang, gigih jeme Semende tu naruhkah nyawe merangi Belande, nga Jepang. Apelagi ndik majukah badah nye tulah.
    Timkaseh masukannye. Ghapat2 juge berayak badah kami.

  13. Assallammuaallaikum Wr.Wb
    salam kenal aku jeme kemu makini tinggal di b.lampung tadi aku cakae cakae situs jeme dihi makini aku lah tetemu, aku ngedukung care kamu gukini ngumpulkah jeme dihi melalui web ini
    _______________________________________________________
    Kenal balik pule.
    Ini mpai ncuka-ncuka pule luk kabah tulah. Ncakae2 kalu ade ye galak mikut.
    Timkaseh dukungannye

  14. dari sekayu…ke semende, ketemu di sika..he..he. Salam kenal jme kite….numpang link webnya. salam
    ________________________________________________________
    Salam kenal pule, Semegi kalu mbak itu, aku lah pasang Link pule ndik kance jeme muba, Kbupaten Paling Ngetop ABad ini, Kele kah saling subu’i, timkaseh banyak. :) :) :)

  15. eagle singah… salam kenal jeme kite… numpang tukar link
    http://redeagle21.blogspot.com/
    ___________________________________________________
    Wah, cete tambah banyak kance kalu makini, Siape dik ribang kalu banyak kance, pacak berayak, dikeruan kalu banyak luka’an kalu banyak Kance, Au…. Timkasih lah singgah :)

  16. KUNJUNGAN BALIK. Salam kenal..wah aku gak paham bahasanya nie..bagaimana kalo ada versi bahasa indonesianya? jangan cuma bahasa daerah, gitu..
    ___________________________________________________________
    Terima kasih atas kunjungan baliknya. O…. Maaf, ini kan website daerah, jadi bahasanya ya gitu deh… :) Soalnya ini baru akan dirilis Indonesian Version dan English Version, Semoga dapat mempererat tali silaturahim antara kita semua.

    “Indonesia, menulislah” Semangat……………….. !!!

  17. merdeka..
    eagle singgah lagi…
    contek apa nih..hehhe
    gpp klo emang senang n suka hehehe

  18. asslm, aku asli jeme dihi. aku setuju nian dgn isi wacana semende jadi kota. keindahan alam semende mengalahkan wilayah puncak bogor, banyak jeme dide tau keindahan alam semende dan sejuknye bada kite,aku dukung penuh ame ye mulai bejuang untuk kemajuan semende, sayang nian bada kite parak dgn PTBA tapi listrik di bada kite lum sempurne, krn di kirim gale ndek jeme di jawe. harusnye kite pertanyeka ini ngape listrik mati saje.Aku sdh ngrantau di jakarta 8 tahun dan sudah sekolah sampai magister sambil begawe.aku nak begabung dgn ye luk ini, make ilmu ku pacak di guneka ndek bangun dusun laman, ma’mane mang carenye????
    ____________________________________________
    Pudi’ah asli mane dusunnnye…???
    Au nyelah menagh titu, nak di fikirkah li jeme dighi, kalu dikkeruan pacak dusun kite tu beguyur maju, ringkih luk badah jeme. Lah lame retinye tu busik badah jeme kalu lah 8 taun, di jawe pule. Kele kalu ade yang nak di kicikkah kah diundang melalui Forum inilah. Timkaseh lah berayak badah dighi.

  19. salam,

    saya jeme perlis malaysia.Suami saya jeme semende kini tinggal dan begawe di Perlis.Asyik sekali saya lawati web anda.Bisa saya belajar bahase semende di samping dapat kance baru.
    ______________________________________________
    Walaikum Salam Wr. Wb
    Enduk…. jauh Pule, Sah ndi Malaysia Sane…..
    Anye base malaysia tu dik bejauhan nga base kami. Banyak Palang huruf “E” nye.
    Salam saje nga jeme Ghumahnye. Di Semende, Semende mane Base lakinye tu. Kalu dik keruan pacak nga die.
    Au, timkaseh lah nyubu’ badah kite ni.
    kalu ade yang nak d tuliskah, njadi dikirimkah nga Operatur ni.

  20. ame aku bukan jeme semende anye kite sebase kami jeme dusun dipinggiran dikota pagaralam jadi seragilah jadi sedaerah, ame daerah dewek maju senang nganenge, teruslah berjuang untuk kemajuannya.

  21. salam kenal dari ambon
    wew bahasa asyik yah…. bisa belajar bahasa semende disini dong :)

  22. Oi..numpang singgah kudai…adak makmane..ngape lah lame nagh dide di up date..blog kaba nih..gus…
    Wassalam

  23. Sayah medok basa Jawa, situ medok basa Plembang, yak ?

    Trima kasih dah berkunjung ke Blog sayah…
    _______________________________________
    Medox’s Itu baeg, Punya ciri Khas,
    Artinye Orang Pada Tau kalo Mbelgedes, Jowo Tulen, Begitu Juga Aqoe.
    Semende Tulen.

    Hehhee :D:

  24. eMe luKnyE tu baNyak yG beRaYak kewebsitE kiTe…..
    aQ seTuju beNae amE dusun kiTetu kah diJadikaH koTa..
    ape laGi kaLu puSaTnye wiSata, pecaknye kaH taMbah gaCang maju…

    aQ Nak naNye makini laH makMene kemajUan uSahaNYe jadiKah daErah kiTe tu KoTa, laH tmaKmane pLaNningnYe, TerusLah diEjukkah PrposalNye saPe tau akU pacaK nuluNgi….

  25. Aku empai betemu ade web jeme kite, aku asli bujang pulau panggung, ‘rumah ku di simpang tige, lah lame aku dik balik dusun, anye ari raye ini aku balik dusun, ame ade kekancean ye nak singgah, singgah ke badah kami. salam serasan sekundang, pesan puyang : ame nak iluk empung gi tunggal, becerai jauh dikkah urung.

  26. Ame lah ade badah nulis ribang gale nulis tuape kinah,,,,,,,,,,,,,,,,

  27. empai ini lah aku tebace alangkah lemaknye pacak becerite bahase semende, kami ni lah keturunan jeme semende asli bapang dusun babatan sedangkan ndung jeme penindaian kalu semende nak jadi kota ape lagi jadi kabupaten alangkah iloknye, kite sangat setuju rencane mak itu kapan lagi kite ni majukan dusun dighi, nak ngarap bantuan kalu gilame, kalu jalan ilok alangke lemaknye balek kedusun jeme tue nginak’i ading sanak keluarge… semoga jaye terus semende, walaupun kami cuman jeme keturunan…terimekaseh…

  28. ….numpang singgah ibung mamak pangcik, ipaean,nga meraje ini dari jeme pulau beringin keturunan semende lembak,mbaini lah tinggal di jkt dang nuntut ilmu. oy ,…bcakae aku nga web semende mpai sahiniah tetemu,aku sangat anjam pacak base dighi,smoga semende tambah jaye ……. amieeen. pokoknye sukses deh untuk semende daghat smoga jadi kota ye sangat maju…. terime kasih auuuu…

  29. aku juge ndak numpang singah pule… oi rigik kampuh dimene kinah badah, amu hindu ayo kita sesame mikut di blog ini… mekmane kate kampuh bliauanyak… lah jadilah amu jiku
    ___________________________________________
    Syukurlah, ame lah nyubuk, sedikdenye lah tekeruan kalu jeme kite ade badah berayak.
    nah mangke cete nian, kite buatkah pule Website Resmi:

    http://www.kotasemende.com

    Iluk, kalu nak dirayaki nga mikuti perkembangannye.

  30. assalamualaikum
    aku ni tinggal di tanjung enim tapi mamak bapak ku aslinya wong dusun muara lawai n gunung kembang
    aku dak do lihai pulo bahaso semende.
    lu nak tanyo mun pacak minta bantuan lah
    kiro2 ado dak literatur yang bahas tentang tradisi tunggu tubang tu???amun ado di mano aku pacak cakaunye???tolong nan yo bantuannyo..mo kasih..
    wassalamualaikum

    nb. bales ke email ku be ya, amun ado yang biso bantu.mokasi nian ye…

  31. Assalamualaikum,
    numpang minum ce… aku ni jeme ujanmas (jamas) merinem. nyangke ade blog base kite…. cete benau ce….
    kebile kinah aku midang pule.. jangan lupe behusek ke huma aku http://swadaya.web.id.
    Wassalam

  32. Assalamualaikum,
    numpang minum ce… aku ni jeme ujanmas (jamas) merinem. Dek nyangke ade blog base kite…. cete nian ce….
    kebile kinah aku midang pule.. jangan lupe behusek ke huma aku http://swadaya.web.id.
    Wassalam

  33. woiii… ce aku ni asli tanjung enim… galak midang ke air terjun bedegung… sekarang ni lah lemak air terjun bedegung lah jadi objek wisata.
    Saran aku ye… ame nak lemak… kite pacak ngerameke milist palembang@yahoogroups.com… amen dak tu, buatke milist ye sebase kite… serasan sekundang

  34. Ramaikan milist palembang@yahoogroups.com.

    Cara :

    palembang@yahoogroups.com untuk melontarkan surat

    palembang-subscribe@yahoogroups.com untuk daftar

    palembang-unsubscribe@yahoogroups.com untuk keluar dari keanggotaan milist

    Palembang@pempek_lenjer_adaan_kulit_kapalselam_model_tekwan.com untuk pemesanan pempek palembang hik…hik…

    Kirimkan email ini kepada wong kito galo lainnya…

    Jalin persaudaraan, eratkan tali rumpun wong kito galo…

  35. ha?bahasa kalian aneh.sial aku nyasar blog neh

  36. Pertame, aku memuji ngah nyambut iluk gawi ye dibuat melalui webblog Semende ini. Banyak generasi mude ye salah satu pejadinya jeme Semende tapi ye lainnye jeme daerah lain, karne itu harus banyak tau soal dusun laman pejadinye itu.
    Kedue, webblog ini kandek mbuka wawasan jeme Semende khususnye ye mude2, untuk nginak jelas bahwe Indonesia ini luas ngah beragam. Kalu nak maju kite musti kenal juge ngah daerah lain.
    Ketige, kemajuan bukan ade di dusun kite jadi kota atau dikde tapi care pandang generasi mude ye berpendidikan. Siape tau keleh ada anak Semende ye jadi Presiden, jangan cuma puas jadi Menteri UKM luk Marwan dulu itu. Bupati Muara Enim saje belum ade, makenye harus ade ye jadi Gubernur Sumsel atau Gubernur DKI. Ngape dek mungkin, pacak saje ade yang ndungnye jeme Semende tapi bapangnya jeme Jawa, dan die jadi Gubernur DKI. Hebat kan ?
    Salam arimanku@telkom.net

  37. oi mang salam kenal dari aku,tapi aku bkan jeme smende tapi merinemnye tpi same saje ah banyak ige tapi

  38. hmmmmm…..selamat berkarya sajeee anye!!!

  39. hi..

    aku bukan orang lahat,
    ku orang jatim.

    ku nyari kakakku yang namanya lisna sari org lahat..
    pernah skul di ITTC gOntOr
    ku mo minta maaf.. hiks..
    barang sapa yang tau dia
    please kontak ke emailku yaaaahhhhhhh..

    pleaseeeeeeeeeee

    thx

  40. rimbun rimbun akuni jebolan smp due martenang kebetulan nian kite pacak betyemuan di blog ini oy rimbun akuni jeme pajar bulan tolong amen kau buka blog ini agi email be ke aku atau kblog ku
    bjelihim@yahoo.o.id atw bujangdusun.blogspot.com atwmangjali.multiply.com

  41. kance-kance ame ndak bekihim email kihimi aku di taguk17@plasa.com.aku jeme semende anye lah idup di rantau. di batu tegi tanggamus

  42. kalu nak cangkae berita tentang lampung kunjungi kami di link ontv4us.com

  43. alo…kance…jeme mardue nak nimrung pule

  44. ass wr wb
    Sebagai satu suku satu rumpun, blog ku merupakan saudara dekat dengan semende mengajak berbagi informasi sesama saudara agar daerah kita lebih di kenal. Link sanak semendo sudah berada di blog Tanah Rejang, semoga sanak semendo sudi mencantumkan link kami sebagai sanak terdekat semende setelah 4 lawang. terimakasih

  45. oiii, mang salam kenal…

    tehingat gah ninig, uwak an, pangcik nungcik, di martenang sedakde keluarge…nginak blog ini.
    hindu nian gah semende…

    lah 7 thn dibalik kedusun…merantau dijogja….
    ame kance2 ndak bekihim e-mail :
    gemexs@yahoo.com

  46. aku tu ndak betanye sebenarnya beda jeme semende dan jeme besemah itu tuape? terus kalau dengan suku serawai hubungan sejarahnye luk mane, pasalnya bahasa tu mirip-mirip nian, sape kinah tolong jelaskah dikit, terima kasih nian

  47. ass.terimekasih banyak mang kamu lah mbuat web badah berayak .terime kasih photo dusun babatan tanjung laut badahku lahir kamu muat di web kamuni. jadi amu dang ghindu benag nga dusun anye lum tau balik kah nginak di web kamu nilah mang. aku makini di jakarta dang kuliah tolong doanya kance2 ibungan wak,an neneng, pokoknye jeme semende umumnye. terimekasih

  48. Moga ict di semede semakin maju trus

  49. Ibungan, Mamangan, Uwakan, Beliaubanyak, Kelawai, Muanai, Dengasanak, Kakang, Ading, sedak denye tuape pengabaran??????
    akuni la lame dek betemu nga kance seperjuangan waktu kuliah dulu kalu la 5 taon. base namenye Jalili, adaktu leo kakangnye tedi. amu ade ye pacak ngah kruan badahnye tunak bak ini kuharapkah nian infonye tu.
    tengkyu au mang, bung,wak,,kang,ding. sedakdenye.

  50. Elok nian blog kaba ni….
    salam kenal au…
    aku jeme semende di bengkulu kabupaten kaur

  51. salam kenal sedakdenya aku kawik – jeme semende di lampung.. maini tinggal di tanjung karang… kite dukung ame semende nak jadi kota atau kabupaten.

  52. Ade jeme besemah di Bengkulu selatan ngah Kaur, ye mungkin ndik keruan ngah jeme kite, namenye Padang Guci ngah Kedurang,

  53. ui, ngape email jeme karutni dikde diteruskah, pengiluknye kubukak agi eee jrebul email dengasanak masih ade. Jadi ye ngisinyei royzucci dewek au?. Betemanan gawi jeme semende mbakini, lah pacak ngenternit, besepitan dimane-mane. Ame tembe ye ade masih cucung raden depati ade dikit anye diujungnye saje, anye dikkah keruan nian, jadilah kandik ncakaei ruguk kampuh dimane kinah badahnye.
    Ame dengasanak ini mbakini ade di Jambi, anye ruguk kampuh tunggu tubang ade di martenang, tanjung agung, tanjung tige ade meraje, anye ye gumpalannye nian mbak ini di uludanau, nggah banyak pule ye lah bakambur di lampung (selatan,tengah, barat, utara sedakdenye). Ame musim mutie kawe jangan cruni’i kawe tulah nulih kinah kidau kanan, kalu ade kijang kapuh melintas, pengalaman dengasanak waktu dikecik dang mutie kawe ade melumpat kijang melalui pucuk palak, anye cepatlah die tingah dengasanak, ape lagi sambil tekejut tekanjat gemetae kinah dikit. Ame kabarnye mbakini didanau rakihan tu lah nyempiae ikannye segale macam, ame madaknye gi mujair, keli, kalang pikhik tulah ye ade, gawi kami dang ngail madanye, ame njaring gitulah gawi tuape ame dikbepenggawian. Jadilah kudai au ?

  54. Tape kabar mang teghingat dekde ngak aku….

  55. Dh,

    Maaf mau nanya, kalo dusun Tangge rase, temasuk semende mana ?.

    • @komar : dusun tanggr rase tu di tanjung laut. semende daghat. sedusun kite ni. endung ku (almh) asli sane. kalu pacak nga name : Siti Juliamah.

      salam kenal anye,… :-)

  56. Aku ni jeme PAGARALAM,aku alumni SMU I PAGARALAM 2003 jurusan IPA. nek ade kance2 masih teghingat nga aku……ni almt E-mail ku ANEKAKOM@YAHOO.COM……….Mbace blog SEMENDE, ase balik dusun aku…….ngunian engkase pepate jeme baghi ” nak iluk empung gi tunggal”…mak ini idup d bada jeme,ninggal ghase ghindu nga kekancean………..

  57. Mang admin… tulung di kait kah dikit blog kite ni…. ( http://warkop-melati.tk )….. di blog jeme semende ni… angkanye blog ku blog jeme semende pule mang….., au….

  58. Numpang iklan.
    Aku nak ketemu alumni SMA Negeri 1 Pagar Alam angkatan 94, sape tau kebetulan dang numpang lewat di sini, makasih wai nik punya blog

  59. nupang singga ke uma kamu ribang nginak pekebangan semde mak ini banyak kemajuan cacam mang singga ke uma kami

  60. Kalu keujanan badan segigil kedinginan
    Jangan kian belindap bawah ghumpun buluh
    Mpuk badan jauh di rantauan
    Jangan nian dek teghingat rugu’ kampuh

    Salam ghindu gah sanak dimane kinah badah !!!

    Pulau Panggung = Semende Daghat Laut
    Palak Tanah = Semende Daghat Tengah
    Mpuk gawian numpuk jangan merengut
    Lemaklah kenalan gah aq kiah

    rieco_2008@rocketmail.com
    redizan@yahoo.com
    rh.tarmizan@yahoo.co.id

    Salam kenal gah tuan ghumah blog jeme_semende, ase saling raya’i didusun sate singgah disini.

    Trim’s Rieco

  61. Mang link dikit blogku ni hi rase-rase la sanakan endik mamang la ku pasangka ke belokku terima kasih.

  62. kamu gu’ini masih gi mude ame kah pacak ilok ige au… anye mash nak pikirkah twape kah njadi permakanjeme semende tw au ha.a? jangan gacang ige bepikir alap, alap-alap kah lah kudai bepikir!
    makmane kate kapoh bliawanyak au? nyelah dide kate nantu nei?

  63. salam kenal dari jeme tanjung enim di perantauan

  64. halo juge…makasih kunjungan ke blog sederhana aku. ai ribang banyak betemu ga jeme sebadah. salam kenal buat gegalenye sak di jusman jeme lahat.

  65. Ass. salam kenal dari jeme semende ye dek tau semende. aku nih lahir di lahat, besak di marinim, tamat sma merantau.
    mpai 2-3 balik kesemnde :-(
    mpai nemu pule blog ini :-)
    jadi bute-bute ayam tentang semende.
    sekedar nanya ade didek ye pacak mbuatkah kamus semende – indonesia (ini serius, kanye bemaen) karne base semendeku pas-pasan, kalu saje pacak di ajarkan ke anak bini ye kanye jemende.

    sebelum dan sesudahnya trimekasih.

  66. ai ai…
    ribang nian pacak bececerite nggak keluarge besak jeme semende…..

    ini emal ku amu ndak bececerite sasmahera_alnur@yahoo.co.id

  67. mang tuape kabare sehat gale smoga di thn 2009 makin sukses saje tuape kina kegiatanye.

  68. injik nian aku betemu ngah jeme sedusun semoga di th br 2009 ini kite tambah maju.ame nak ngubungi aku di

    husniazwari@yahoo.co.id

  69. Jeme Kedurang nak numpang berayak.Dan tulung di kekina’i pule blog sederhana kami ye mpai dibuat.kalu ade sumbang saran dan sebagainye.

  70. blog jeme semende lah dipasang di blog jeme kedurang.Rajin-rajinlah berayak nga kami,mangke kite bebagi cerite dan pengalaman.

  71. ass. numpang singah.. akuni kane jeme semende, tapi jeme penyandingan enim/seleman. tekinak ngan blog ini tease di dusun.. laju nak gegacang balek …

    maju terus semende……………

  72. Rame nian disini :-) anye ngape milis jadi sepi

  73. salam to Aisyah MIftahul jannah………
    N all of penduduk Tse-Men-The…….
    kaba…….

  74. salam to Aisyah MIftahul jannah………
    N all of penduduk Tse-Men-The…….
    kaba…….
    jeme pendatang baru

  75. Salam kenal, aku jeme daerah sini pule, aslinye lahat parak kapleng. Aku ribang nian ade blog budak2 kite , soale aku lah hindu ga dusun, aku jarang balek. Dulu aku skulah di santo yosef lahat, lulus th 86 langsung merantau ke jawe sampai mbak ini. Ngutak atik internet kalu bae ade kance lame d sekolah dulu yang tehingat ga aku. Ribang pule bace base kite nh. Aku belum pernah kalu ke semende anye kalu balek ke lahat kan lewat simpang meo tu kan ke arah semende. Dulu waktu aku sd kenaikan kelas jalan2 ke aye terjun di situ.

  76. Aku mbace-mbace blog ini, setelah kuperhatikan aku nak ngatekan “ilok” blog ini. cuma ade sedikit jeme ye galak peduli gok daerah asal. Maju terus…………………..

  77. ame ade buku silsilah aku mintak

  78. mang tuape kabar kau jeme dahat pule

  79. assalammualaikum wr. wb…… salam kenal jak jeme kedurang………… tape kabare jeme kite ni. makmane jeme kedurang pacak ngikut begabung ndik……… sekian saje terimekasih….. wasalammualaikum wr wb………..

  80. kpd kance-kance yg liwat blog ini aq sekedar ngingatkh sje, ame glk pailah kte bejuang u proyek geothermal di semende tu. makmane carenye klu proyek tu lh jd, putra-putri semende minimal 50 % begawi disane. mohon masukan dari mamang/ ibung/ kance-kance makmane jalan nye bejuang kesane. ini email ku : alap_15@yahoo.com

  81. oui elok lah kamu lah ade forum jeme kite, aku jeme padang guci kaur bengkulu selatan, amu ade ye keruan asalmuasal jeme padangguci, tuape kaitan anye nga besemah , semende. aku di jawe asli jeme padang guci, aku endak keruan nian tuape asal usulnye kami padangguci, aku keruan punyang serunting nga puyang rie tabing, anye amu di film puyang rie tabing jahat, luk ape ceritenya tlng email ke aku sape saje ye keruan

  82. salam kenal dik leo fisika.maf empuk badahku di lampung aku kurang tau leo tu lukmane arungnye..salam pule dik kance-kance yang kulia di luar sumatra..eku besukur palangan ade Weabseat ini jadi kite jeme semende pacak terkenal heee

  83. as.gus aku tadi bace Mail k2 purnama Alam.memangnye die tu anak Pak jamil bukan?.k2 aku ading Soetarjohenes yang bungsu.tuape kbr k2.

  84. rimbun kabah msh teringat dengan jali dulu,jemenye pemalas palangan heee

  85. cik . inget dak sm anggi . ponaan pkcik di plmbg .apo kbr?

  86. Lam knal buat Jeme Semende..
    kalu aq jeme Lahat hehehe

  87. OI ROMA KELUPAR KEBILE KE PLG,,AKU KA WISUDA ,,

  88. ASSA…SLM KENAL

  89. Assalamualaikum wr…wb
    Alhamdulillah ade badah kite silaturrahim ni,….
    slm knal….

  90. ass.wrb. slm kenal ga seda’de jeme semende

  91. Salam Hangat Kance Dusun laman di Mane Saje……Tuape Pengabaran….
    Salam Hindu dik Kance…. di Tanah Ratau…….
    Maju Terus ngah SUKSES kandik kite…..SEMENDE

  92. Untuk yang membutuhkan DOD itik petelur, mesin tetas dan yang berhubungan dengan itik bisa berkunjung pada situs kami di : http://www.sentralternak.com atau call di 081.233.3636.18. Insyaallah banyak peluang usaha di sana. Salam peternak

  93. Assalamu alaikum…

    Numpang singah nakanda nei Semende. Mamang bukan jeme semende, tapi mamang mencintai gadis semende dusun Pulau Panggung. Takdir Allah kami dikde bejudoh. Mamang jeme Lubai, dusun Jiwa Baru.
    Salam kenal sedakdenye jeme kite

  94. alhamdulillah lah ade bdah ndek kite besosialisasi….. slm knal gale mamak ngah ibungan se semende angat…!! tq..

  95. akuni jeme datar lebar oi ndak ncakau kance2 jeme semende

  96. saya pernah ke sini datang menjadi tamu..
    Terus maju…

  97. aku jeme pagaralam.cari teman2ku disma n alumni86

  98. iloklah masih ade yemeratikah semende . aku

  99. aku jeme gunung agung ade yelasampai kesane?

  100. Mpuk Q bukn semende asli(jeme jawe) anye Q betah tnggal d semende(PANCUR RINGKIH CITY).lm knl sje wt bujang gadis smende
    **MERDEKA SEMENDE**
    Email:guns.n.rosesz@ovi.com

  101. Assalammualaikum mang,
    Sebetulnya saya asli dari Tanjung enim, kebetulan istri saya yang berasal dari Semendo.
    Saya sangat senang membaca dan menjadi tamu disini, sebab saya sudah merasa menjadi bagian dari orang semendo. Sekarang saya tinggal diBalikpapan. Pesan saya tolong lanjutkan dan mari kita bangun bersama daerah Semendo mengingat banyak sekali potensi yang bisa dimanfaatkan diSemendo…Salam untuk semua…Terima kasih…

  102. assalamualaikum, namaku selly marisdina.. orangtua ku orang semende asli..ayah dari tanjung agung, ibu tanjung agung dan tanjung laut. jadi aku pasti jg orang semende asli. tapi dari lahir tinggal di palembang.pengen nulis pake bahasa semende, tapi takut salah malah jadi dak ngerti. sangat mendukung wadah ini.. semoga bermanfaat dan menjadi wadah silaturahmi.

  103. salam kenal aku sandi kemu jeme semende lembak……mbakini dang ncakae ilmu di bandung

    aku nengae semende kah njadi kota makmane nga kami semende lembak ni uy?

  104. hoi .. jeme semende … tuape gawi … gi titu saje … emaklah singgah di blogku kudai … sambil belajae bahasa inggris … mangke selinggisan kite (huahahahaha ….) … bekejut, ce.. di http://3nglish7.blogspot.com …. awas asak dikde … berenti kite bekancean …. hehehehehe

  105. assalam…….salam kenal aku ini jeme dusun tanjung karangan kec.tanjung agung kalu jeme semende nak ke merinim pasti melalui dusunku.sejak tahun 1995 aku tinggal jakarta.aku banyak nian kance budak semende alumni SMA YPL 1 muara enim th 1993/1994 tapi aku dide paham semendenye dimane dianterenye JUPRAN.RAFLI, aswadi, agustina. murhanah,saraswati. pedie khabar kance? mudah-mudahan sukses gale. seumpame pembace ade yang kenal same kanceku tadi tolong hub emailku : alan-74@plasa.com
    trime ksh,salam untuk ibu bidan miliati di semende

  106. salam kenal gale2…aku jeme tanjung laut ribang nian aku kalu banyak kenal nga jeme kite palak taguk kening sentul

  107. aku semende pulau panggung, anye di lampung badahku. mak ini aku di tanah jawe. mrantau. oi asak aku, ribang kiamat! … mangke jeme semende dikde dianggap sebelah cuping (hehehehe) nge jeme lain … mak itulah jeme tu … mangke blog kite same-same terkenal! salut aku nge kabah … ye penting silaturrahmi lewat internet dik jadi masalah. ye penting ….sambung terus … terimekasih lagh beghusik badahku .. hehehe

    • Assamulaikum, mahap kina pak Muhlisin, pernah dide kamu tedengae nga name M. Rison di dusun Pulau Panggung tu?, tks

  108. tu lah ku ndak penelitian luak ape beda bahasa Besemah nga Semende. anye ku lum kelah ke Semende. ade ye pacak nu juk kah jalan dide?

  109. Aku Tinggal di Semarang Sekarang tapi ibuku asli orang semedo. Beliau tinggal di Palembang. Aku Perna Ke Pulau Panggung Tapi Sudah Lama Kira-kira 32 Tahun Yang Lalu. mungkin kalau ada yang tahu silsilah dari keluargaku. Nama Nenekku H. Tasif dan Karina kalau Nama Ibuku Ning Chairani Aku anak ke-7 dari 8 bersaudara. aku juga ingin tahu asal usul semendo

    • Yuliansyah kabah ni bukan adeng kak candri tu,kalu benar balas ia,aku juge tinggal di semarang embak ini aku jeme tanjung raye,hubungi aku no hp ku 08881427483.

  110. salam kenal kudai aku jeme tanjung raye tapi empak ini aku netap di semarang ncakae makan di sini kalu ke jawe singga kudai ke rumahku di sini anye

    • MAAF, INUAR,ST SAMO YANUAR SAMO BUKAN, AKU PERNA DENGER KALO DI SEMARANG ADO WONG SEMENDO BEGAWE DI DAERAH KAWASAN GATOT SUBROTO

    • MAAF, INUAR,ST SAMO YANUAR SAMO BUKAN, AKU PERNA DENGER KALO DI SEMARANG ADO WONG SEMENDO BEGAWE DI DAERAH KAWASAN GATOT SUBROTO TAPI NAMONYA YANUAR YANG AKU TAHU

      • ia samo aku tau dari kak candri sama kak isman di tangerang, mainlah badahku kak,

  111. Saya 5 tahun tinggal di Tanjung Enim, 3 tahun di Semendo (Fajar Bulan dan Pulau Panggung). Terimaksih blog ini mengingatkan saya masa lalu yang indah .

  112. ASALAMU ALAIKUM. AKU JEME SEMENDE TEPAT NYE DUSUN TENAM BUNGKUK. MAINI DI TEBING TINGGI EMPAT LAWANG. AKU RIBANG MBACE CERITE-CERITE ADING SNAK DI RANTAU JAUHNI. KEBENAEAN BINIKU JEME JAWE TENGAH TEPATNYA BOYOLALI. JADI AME BERAYAK PACAK KINA NGINGAT JEME SEMENDE YE ADE DI JAWE.

  113. UNSER Kalau kabah ke boyolali singga badahku aku di semarang,akunih keturunan jemu tenambukuk pule,tuape kawian embak ini.

  114. Inuar, No HP sama Alamat Kau ilang soalnyo HP aku hilang jadi aku ndak tahu lagi no HP samo Alamat Rumah Kau. Kato Candri Kau Begawe di Pabrik Kosmetik Kiro-kiro ado butuh Kuro-kuro Moncong Babi dak Asal Papua biasonya minyaknyo bisa untuk bahan kosmetik

    • Ia no hpku 08881427483,081388793183,alamat rumahku JLn srikaton selatan 2 no 37 krapiyak semarang,kak yuliansyah,no tlp rumah 024 7617011.

  115. aku jeme semende anye perlu sejarah kepuyangansemende

    • Kepuyangan Semende berasal dari Besemah,
      Puyang ye ndirikah adat semende adalah Tuan Guru Ahmad (Puyang Awak) berasal dari Pagar Ruyung Sumbar bersama Puyang dari koteraye Pagar Alam,Puyang Dari Tanjung Mulak, arsitik adat merupakan hasil kesepakatan para puyang tsb,yg membentuk komunitas baru dari tanah besemah untuk mengembangkan Islam waktu itu,

  116. numpang kenal.aku anak jeme semende

  117. aq jeme kisam,,mak ini tinggal di sulawesi utara,,!!
    menurut cerite sejarah jeme kisam leluhurnye ade di besemah,,! termsuk kmi kluarge bnyak di pagaralam,,!! kire2 ade cerite dide tentang jeme kisam ngah jeme besemah,,!!

    • Ade rejungan jeme baghi …

      Ndak balek Besema ribut …..
      Ngulang ke Kisam Oiy lah maluan…..

    • @: Faisal Riza,
      di mane kaba di Sulut ? aku lame pule di Manado 20 taun lebih, aku masih ade ghuma di Perumnas Maumbi. belilah amu galak, mbak ini aku lah pindah Di Semarang,
      Ngane pe mai tua orang mana dang ?
      napa qita no. Hp. 081 326 200 825

  118. maaf, numpang singgah pule… iluk nian ade blog semende ini, pacak kite saling kabari, njak dusun tue jeme semende ke warge ye dirantau… sampai ade ye di malaysia pule…; sekalian pule minta tolong sape kinah ye ade cerite tetue/lame sejarah Islam masuk ke semende atau pule sejarah puyang-puyang semende, aku ade catatan tentang puyang2 kite di Mushollah At-Taqwa Pematang Begelung Lampung-Tanggamus> sape tau bekaitan ngah daerah lainnye..trimekasih salam kenal

    • ame..ade…kucur di mateng begelung…tulung bawekah ke aik petay ..sumber jaya..aku ndak nyakae gadis di semende ame dik bekucur…takut..nga colun entue gile””””’haaaa…gilah kang kite beragam embaitulah..ndik ngehibur hati kite….aku nggajak busik ke badaku””’

  119. besemaaaahhh libagh…………….semende panjaaaaaaaaaaaaaaaaaaaang

  120. oi, pangtue (ai, kupantau pangtue saje kamu tu, au?). aku ade ye nak diumungkah dikit nge kamu. mbak ini: base blogku tu lah ringkih! berkat du’e kamu nge kapuhan rerunjit di blog ringkih ni. nah, base jeme semende tu kalu pacak au, ringkih galeeee… maksudku tu mbak ini: tulung pasangkah dikit link blogku di blog kamu ni… mangke ghuleh backlink mak itu, nah … khusus balasannye, link blog kamu keku tepikkah dipucuk kanan blogku .. nah, mak mane pangtue, cocok dikde rasanku ni? asak kateku cocoookk…. istilah kate jeme tu, deal? ape gundal-gandil?. blogku tu ini die:
    http://william-4shared.blogspot.com
    http://tina-andrew.blogspot.com
    http://personal-x-code.blogspot.com
    sementare 3 butik kudai, kele taun depan… 100 butik (hahahahh)., ngulahnye pangtue…au? balas anye pang?

  121. (maaf tini, aku nambah dikit saje) … asak nak nginak link blog kamu dibadahku (http://3nglish7.blogspot.com) .. lah kupasang duluan …(mangke bekejut dikit base rasan ni hehehehhehe…) au, terimekasih pangtue.
    oi au, galak adsense dikde pangtue, kalu galak kele ke ku usahekah mangke badah kamu ni ade adsensenye, mangke pang tue tambah ringkih, tambah ganteng, tambah gagah .. mak itu … (balas au pang?)

    • Herman NZ

      Makmance carenye Adsense tu….
      Jadi kalu pack dimasukkah diblog ini,,, sape tau… pacak tambah ganteng…. hehehhaaa
      :)

      ditunggu penjelasannye di : agus_ftunsri@yahoo.com
      :)

      • aku asli jeme palak taguk kisa t.agung kukuk panjang..emak pule balik ke dusun makan padi empai,pipisan bawa gulai kental ,ulam petai,sambal caluk palit kah nga kembuhung…mantap…anye aku lah lame di lambar.ai petay….sape ndak nyihati kandang buhuk..au kunjungi email ku …ndak ame tunggu tubang entue begis .lautan jenggan..aduhhh…ampun…

  122. ini asli tanjung laut dusun tangge rase,hampir setengah abad aku mehinduka dusun laman,sehindu atiku nga gadis semende,lampung barat badahku lahir nga di besakah,anye tantianku gadis semende tulah,cuma jangan amu tggu tubang,sare ige amu tia pagian ndak madangkah kebau……lame2 kite njadi kebaunye…….tanduk tige pule.entue unyul nantu lulul luntam nunggu dusun

  123. balik lapang betemu jarang,sate betemu penuju ati,anti diasati masih kelewai,alangkah alap/ulas anti kelawai dihi,anti klawai jeme,yng ku ambik luk itik patah pinggang,kimbang pikak,mulut hihih nceripit pule,cukup bagainye………….ase ndak nyelin….anye nyawe la rengke

  124. aq mpai ngulang nginak internet, cz didsun maini lah ade intrnt tw dr menkominfo. ame dik kruan lalu singgah ngah kami di Batu Betangkup (tanjung raye).
    Mf oi, btnye dkit gilah? Alangkah pnjang bcean kmentar ni? Ksa’i d thn ’05, kalu amu pcak tighahkah sje ye mpai ni . . .berandai, manke lmak bceinye n sling kmentari. .

    • kamu di batu betangkup dimane endaknye sape name mamang ne salam kenal ake jeme tanjung raye juge,tapi embak ini dang tugaskah jeme di semarang

  125. aq lahir di desa fajar bulan. aq 2 tahun sekolah sd di fajar bulan. sd smp smu aq tamatkan di kota palembang, kota asal kedua orang tuaku.masa2 kecilku amat indah di fajar bulan.aq kurang bisa base semende tapi bisela dikit2.salam kangen to kance2 lame dan salam kenal to yang lum kenal. aq mak ini di jakarta. suamiku jeme jawe timur. ude kudai ….

  126. aq ribang nian. amen kateku iloknye untuk desa fajar bulan khususnye, kalu mak ini di jadikan kota wisata juge. sebab hawe desanye same nian ame di puncak bandung, au nian? elok2 nian dijadikan kota wisata. untuk pak kades di fajar bulan ayo daftarkan desa kite di kecamatan, disamping juge warga2 desa dandani desa kite biar tambah ilok, au nian? salamku serasan empuk jau di rantau. ude kudai au……

  127. Perkenalkah nameku Pahrozi jeme semende lembak di Desa Tanjung Besar Kecamatan Mekaku ilir Kabupaten ( maini) Ogan komering ulu selatan,dulu (ogan komering ulu), Provinsi Sumatera Selatan. emailku dpdkspsibabel@yahoo.co.id. Khindu asenye ngah kance-kance di dusun laman. Nining bugagh dari Bak asalnye jeme air panas Talang padang, Nining Betine dari Bak asalnye jeme semende lembak ( desa sinar marga kecamatan mekakau ilir). Nining bugagh dan nining bertine dari Endung asalnye jeme Tanjung besar kecamatan mekakau ilir, semoga ye bace tulisan ini masih keluargeku

  128. aku jeme semende lahir dilampung pekon sinar semende, dsun bpangku uludanau ame ndung muara sindang okusel ame rencanenye lebaran haji ini kami kebalik ke muara sindang ade ye baguk

  129. numpang singgah pule kang,,,! aq jeme kisam ttinggi,,salam kenal dan salam hangat ngah mamang2,kakang2,,ading2,,! aq di bitung sulawesi utara,,!! maju terus sum-sel

  130. mudah2 han batang tkhendam kerikil naik jeme kite suku ye besak suku ye maju asak galak mekhubah pola pikir kite gale serasan sekundang sangih timbang khase mangke kite pacak njadi sejarah agi amin salam kisah di aku jeme tanjung laut ye di klorohan lagi ngah dusun hiks hiks hiks hiks

  131. kami ber harap bisa bekerjasama dalam informasi
    salam homat kami Redaktur Pelaksana (Basri Subur, MS.

  132. nduk ma’af benae mama’an aku tadi lah salah badah nulis,,,,,,

  133. oi dang sanak gegalenye … salam kenal nameku shadiq. jeme semende dusun tenam bungkuk. bapang ku jeme pajar bulan. amu kenal ngah nenengku H. Musa Yahani…. aku mbak ini dang nuntut ilmu di kedokteran di jakarta. tulung doanye mangke pacak gacang selesai. Aminnn…

  134. Ame aku ni jeme kisah di banjit,dusun tanjung menang.anjam kiamat sate tesubuk ade ye base kite dsni.ha.ha.kalu asal pepuyangan di pulau panggung,mardanau,tebing abang.oy cukah jeme kiteni ye mane calak juge ditengahtu,ate..kayau2 ude jakartah tu.luk tantuwi yahya tu.cukah kite ajung njadi persiden kudai.mase nian jeme jawe saje…aku sekal nian aku klu maini mudel.kanye indunisia ni be raje.nyelah dide dedengasanakan? (arnand)

  135. numpang berayak, aq jeme semende waytenong…

  136. Asalamu’alaikum, ribang nian q nginak jme dighi, la pcak sling njuk kbr, bcerite,melalui udara,,,
    ngomong2 ,, q ni jme semende pule, bdahku di mardanau kec. sdl. anye mbak ini njaju merantau, mbak ini aghi ndng di jambi. pailah kite ajak gale sedakde sanak pamili kite, ngenal kmajuan dunie, auu ame pcak kite becerite tentng asal nme dsun kte, cerite di bada dighi pokoknye, yg ke due kite sling do’a kah, mngke kte waras sje, mudah reski, slmat dunie akhirat, itulah tujuan kite, hidup di dunie ni,, di mne kinah badhnye sanak saudara kite ndak saling jge oiii…. tunjukkah adat kesatuan semende,,,
    jdilah kudi,,, q tdi nce-ncukah mngke njadi alhamdulillah njadi,,,?
    Wasalm Wr.Wb,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • putra ajan: Dimane badah kabah di jambi tu, aku jme semende di jbi pule badahku di kota baru. me pacak berayak ngah aku. Bapang Luge.

  137. Asw
    kenalkah kudai, adingni bename Merry
    tinggale di bengkulu, anye asale jeme tanjung sakti, dusun palak siring ulu ayek, anak (alm) Jumit n (alm) usman
    salam kenal nga sanak sanak kite jeme semidang besemah….
    karne mengingat kiteni masih sepuyang gale
    bagi sanak2 ye ade bajik an lagu menarap terutame ye bejudul “jambu mbak kulak” karne mengingat lagu itu lah sukagh benagh nemuinye, apelagi nganenginye. padehal titu katah lemak nganenge
    dan kite sebagai jeme besemah sangat bangga nga karya (Alm) Menarap. karne jaman madak e lah ade jeme kite ye pacak mbuat lagu ye sangat melegenda luk itu.

    MERRY (ayi_cute07@yahoo.com)

  138. assalamualikumm,,,,,
    lemak neand weeyy amu jeme kite lh pacak gleee memanfaatke tekhnologi ne ,,, walaupn d mane sje pacak komuniksi … amu kate jeme t qte t dik lg suduk heee,,,,
    oii adik sanak tue mude q ne IDA RIANIE jeme cahaya alam ,,, q mak ini lg tinggal di Bengkulu ge nuntut ilmu … jeme tueku tinggal d cahaya alam kec SDU namenye Ahyar n Hermawanah…. salam kenal sje dari q bt sanak seglnye… amu ade waktu berayaklha k dusun kmi au2…
    kalu naq facebookan ne alamat email q.
    iid_cuexx@rocketmail.com
    d balas auu ma ksih.

    • Inuang tuape kbr? msh di semarang kebile balik ke tanggerang?atau belanju ke tunggu tubang? slm dri kkng

  139. bangga nian aku gak jeme semende.
    aku jeme tanggamus daerah pulaupangung

  140. salam kenal dari bujang bapang jeme semende darat laut …
    kalu ade lokak upahan bawah atap mak kate jeme kite.. dikde pepak di kebun … kabari aq au …????

  141. salam kenal,
    bole ngenjuk saran dak..?
    menurut aku ame webnye laa rame makini… alangke bagusnye daftarka website cak .com, .net. .org dsbg…??

  142. oi aku nak milu pule,kenalan kudai ngah aku,nameku M jumadi,name bakku Askil,aku jeme pajar bulan smd,anye aku besak di merinim,mak ini aku tinggal di serpong,kl ade yg pacak ngah aku hub aku

  143. oi kaba aku ini jeme Semende pule badaku di pasar pulau panggung , lemek nian ade blog ini pacak betemu nga jeme jeme kite kandek ngilangkah ghase ghindu didusun , kite dukung semende menjadi kota amin

  144. salam kenal mang cek/bik cek, aku aslinye jeme OKU baturaje, caknye ade kemiripan bahasa kite ni, cuman beda dikit2

    btw aku senang nian nganeng lagu buntu manjang dai muara enim, kalu kawan2 ade tulung upload.
    trim’s

  145. Selamat ngak sukses lah ade blog jeme semende di dunie maya jadi pacak bebagi informasi ngak sape saje ngak dimane saje, kandik para pengelola teruskah perjuangan dan kretifitasnye semoge banyak manfaat ngak amalnye terus maju jeme semende kecik2 cabi rawit

  146. nak balek……. kemane balak……..
    aku asli jeme kisam dusun pengandonan anye umak, bapang la di pelimbang gale, badah ku di jakarta. aku empai tau ade blog jeme kite disini.
    salam gele2 kandek sanak di kisam.

  147. mane update berite terbarunye mang ??? …. :)

  148. Aku ni jeme pagaralam, tinggal di lahat, banyak benae kance jeme semende, numpang kenal pule..

  149. Hmmm kalu aku jeme Babatan, Tanjung laut semende darat, aku tinggal di Bekasi mk ini… salam kena; sedakdenye

  150. Ase balik ke dusun amu makini,mancanku dik bedie lagi ruguk kampuh,aku jeme semende daghat tinggal di desa srigunung sungai lilin antare plbg jmbi,terimekasih benagh ade blog ini pacak jadi ubat ghindu..

  151. Aku Khaidir bapangku asal semende daghat, aku lahir & besak di Bandar lampung.. makini aku tugas di smp negeri muarasindang Ilir Sindang Danau OKU Selatan..
    semoge di forum ini Insya Allah jdi tempat kita silahturahmi dan tempat belajar tentang adat semende.. terime kasih infonye..

  152. Setuju nian aku nga kamu mamangan, nyelah nian titu. Mangke dek lengit kundang kance jagat besemah, mangke kite pacak saling rupok’i n saling ijekah. Slam Rahmat, jeme bajau pajar bulan lahat

  153. Cacam, alakah rami tini, lah luk sedekah sepetang..salam aku jeme gunung, pagar alam

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

Ikuti

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: