Care Mbuat Website

Yang penting lah ade Email (di yahoo lebih cete, mangke pacak mikut milis jeme kite), dan ikuti care-care dibawah ini.

Buka www.wordpress.com dan ade gambar luk dibawah ini: Klik Sign Up, Isi Username Tuape Kina yang nak dibuat (ganti bujang alap dengan kendak kite), contohnye kele njadi : www.bujangalap.wordpress.com Udim nentukah name website kite, isikah email yang lah ade, udimtu isi gale kendak wordpress ini luk contoh dibawah. (pilih bahasa Indonesia, mangke dik pening)

daftar-blog-1.jpg

Udim diisi dengan email, dan data-data yang lengkap, Klik Sign UP, Udim Sign Up, Buka email kite yang dimasukah tadi ndik registrasi bahwa data yang kite masukah itu benagh, dikde mbudikah. Sate lah di email ade tulisan ” Activate namekite.wordpress.com” klik titu, nah tebuka lah halaman baru di Browser kite, ngenjukkah username dan password yang kite perlu ndik masuk di website kite kele.

daftar-blog-2.jpg

Sate lah keluagh “your account is now active” masuk ke “www.wordpress.com” masukah username nga Passwordnye tadi di Kolom “Login User”. Ame lah udim masuk, kinaan bentuk tampilan pengaturan website kite luk gambar dibawah ini. Disitulah kite ngatur sedakde yang berhubungan nga website kite tu.

daftar-blog-3.jpg

Gambar dibawah ini contoh halaman depan website yang mpai udim kite buat, ini lah njadi website kite. Lah pacak mbuat tulisan nga masukkah gambar dan tuape kina macam kendak kite. Nah untuk ngubah password kite yang dienjukkah wordpress tadi, Kinai di tampilan Ujung pucuk kanan “my profil” klik titu, dan ubah password kite luk gambar dibawah ini, password yang mudah tingat. Ame dik nak ngubah diamkah saje, anye jangan lupe password kite ndik masuk di website kite, waktu nak ngisinye.

daftar-blog-4.jpg

Di kolom tulis ade 2 pilihan, pilihan untuk POST, Nga pilihan Halaman, Post itu ndik tulisan kite harian yang urutannye berubah-ubah kalu kite mbuat postingan yang baru. nah kalu HALAMAN tetimpil di pucuk website kite. dik berubah urutannye walau kite mbuat postingan baru. Contoh Postingan “klik disini” Contoh Halaman “Klik disini“, nah kalu yang disebelah kanan tu (kategori), ndik nentukah lunggu’an kite, nak dilunggukkah dimane, misalnye: lunggu’an makanan, lunggu’an minuman, dan lain-lain. Kategori ini pacak ditambahi nga dikurangi sesuai kebutuhan kite tulah. Nah, dibawah badah nulistu ade “Browse” ini ndik badah kite masukkah photo-photo alap kite, siape tau nak promosi dikit, pacak njadikah wordpress ni badahnye….. hehehehe🙂

daftar-blog-5.jpg

Kolom tampilan itu, ndik badah kite ngubah “pendaian” website kite, misalnye nak diubah-ubah, kinai saje bentuk tema yang lah udim dibuatkah jeme, tinggal kite milih saje. Yang mane sesuaian kendak ati kite, base jeme lain gale kendaknye, mangkenye wordpress ini ngenjukkah pilihan nga kite banyak menagh. Tinggal milih saje.

daftar-blog-6.jpg

daftar-blog-7.jpg

Nah, gambar di pucuk ni, gambar website kite yang lah jadi. Silakan ncuka, kalu dik makini aghi, kebile agi….🙂

Base pelajaran dipucuk tu standar nian, kalu nak ade variasi-variasi lain, silakan belajagh sughang, atau betanye / bace tulisan:

www.panduan.wordpress.com atau www.urip.wordpress.com

Atau kirim saje email ke: jeme_semende@yahoo.com atau (085268427486), Isnya Allah kalu dang risai kah diajaghi.

Njadilah kudai, timkaseh lah nyubuk website kecik ini. Wasalam

 

9 Tanggapan

  1. If you are pained pain, it’s best to apply proven methods, rather than experiment
    [URL=http://antipain.prohosts.org/kidney-pain.html] Soi kidney pain kc [/url]

  2. Nduk tuape die website tu, kanye kandik batah gulai campur takhuk lumai!. Aku kah ncukah au? ngerayau ke web kamu guk ini kele anye aku kah ncukah kudai. (Ame ndak cerite Pagarembun bukak di web pagarembun. selamat ncukah!

    @ Website tu Sejenis Ampu’an Ye di masak sempak’an nga nasi, dang ndidih. ude tu diperitkah dikit nga cabi garam campur caluk dikit, anye mangke lemak jangan dibadahi nga piring, nangkanlah dipucuk sangkalan tulah. Jangan lupe pule ikan nasin palak batu ndik palitannye…🙂 Tuape die titu….? :))

    Mane die website pagar embunnye? dimane bapang tue mbajik kanye..? dik tekinak… liku hehehe

  3. sekilas info kemajuan pesat di bidang agro hulti kultura atau ame base kami dikale palau ejo,mbak ini lak mulai giat petani semende nanam cabe,kubis,tomat,dll dalam sekala yang cukp membanggakan yang mengarah ke perbaikan ekonomi pertanian,sekaligus sebagai motivator para petani bahwa di semende sebenarye cukup subur dan pacak ngasilkah sayuran yang berkwalitas,sperti di daerah Rantau,Rekimai,matang pauh dan sekitarnye,ayo singsingkan lengan baju untuk belajar merawat tanaman dlm jmlah banyak itu, tapi sayang modale besak ? sape tau pemerintah daerah, dan BUMN ye ade pacak minjami modal para petani sayurtu, makenye ame panen,ngndang jeme gerut kisah di Merinim,tanjng enim dan skitar,au.

  4. terimekasih mang, akulah cuka buat, tinggla ngisinye

  5. Kandik adek sanak dialam dunie maupun dialam akhirat, pailah kite sangi pacakkah ngguk dimak agi idup, ame ade masalah kecil mengecik kite besak-besakah, ame nak idup betahich nyawe itulah sipat jeme semende

  6. Dengan adenya situs semende ini,kite pacak bebagi pengalaman..payu kite majukah tanah kelahiran kite..terutame dibidang pertanian dan wisata .mari kita benahi daerah kite agar tidak tertinggal oleh daerah lain.

  7. au kami kah milu ngampuk tahuk lumai campur labsiam…
    sambal caluk tungdire abang picit…
    anye kalu bute awasi mate kene cabi garamnye…
    nggak ingatkah UUD jeme semende….
    salm sanak sedusun raye…
    ngan ma2ng/ibung2 di situs jeme semende…..

  8. ai,ai,ai aku endak milu kamu guk ini anye belaje web site dik pacak pacak endak betanye enggah jeme jauh gale ye parak banyaklah dik tau,kambakmnae tulung .

  9. ngadie ndik engkuk dik timbul luk gambar kamu tu kisan di pucuk sampai kebawah tu mang???
    macet-macet setue depat baning, luk tikus nguk i labu nah…

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: